Usługi gastronomiczne i dietetyka

Rekrutacja On-Line

Specjalność Usługi gastronomiczne i dietetyka to części tak zwanego „przemysłu czasu wolnego”, w którym silny rozwój usług gastronomicznych związany jest z jednej strony z rozwojem branży turystycznej, z drugiej zaś ze zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Coraz częściej spożywamy posiłki „na mieście”, czy to w trakcie przerwy w pracy, czy podczas zakupów lub korzystania z dóbr kultury i rekreacji. Czy musi być to klasyczny „fast food”, tak często uważany za niekorzystny dla zdrowia? Może można dać danie „fast”, które zarazem zaspokoi wymagania dietetyczne? A może „slow food” można podać szybko? Jak prowadzić bar szybkiej obsługi, a jakich środków marketingowych użyć, by nasza nowa restauracja została zaliczona do „exclusive”? Odpowiedzi na takie pytania szukaj, studiując tę specjalność!

Kluczowe kompetencje:

  • prowadzenie działalności w zakresie gastronomii,
  • znajomość podstaw zdrowego żywienie i komponowania diet żywieniowych,
  • znajomość ekonomicznych, finansowych, prawnych i społecznych podstaw prowadzenia działalności gospodarczej,
  • znajomość zasad skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem i umiejętność ich stosowania. 

Plan 3-letnich studiów I-go stopnia (licencjackich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI USŁUGI GASTRONOMICZNE I DIETETYKA (obowiązkowe):

  1. Nauka o człowieku
  2. Podstawy gastronomii
  3. Produkty żywnościowe
  4. Żywienie człowieka
  5. Hotelarstwo
  6. Technologie gastronomiczne
  7. Diety żywieniowe
  8. Planowanie w przedsiębiorstwie i biznes plan
  9. Marketing usług gastronomicznych
  10. Obsługa konsumenta
  11. Seminarium dyplomowe

PRZEDMIOTY DO WYBORU:

  1. Socjologia środowiska
  2. Podstawy fotografii
  3. Praktyka zawodowa
  4. Zrównoważony rozwój
  5. Filozofia przyrody
  6. Konsultacje i realizacja pracy licencjackiej

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA KIERUNKU ZARZĄDZANIE (obowiązkowe):

  1. Język angielski
  2. Matematyka stosowana w ekonomii i zarządzaniu
  3. Mikroekonomia
  4. Podstawy prawa
  5. Podstawy zarządzania
  6. Psychologia
  7. Nauka o organizacji
  8. Podstawy finansów i bankowości
  9. Podstawy marketingu
  10. Technologia informacyjna
  11. Badania marketingowe
  12. Finanse przedsiębiorstwa
  13. Logistyka
  14. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia
  15. Statystyka opisowa i ekonomiczna
  16. Zachowania organizacyjne
  17. Zarządzanie projektami
  18. Prawo gospodarcze
  19. Zarządzanie jakością
  20. Analiza rynku
  21. Bazy danych
  22. Zarządzanie środowiskowe
  23. Rachunkowość
  24. Systemy informatyczne w zarządzaniu
  25. Zarządzanie zasobami ludzkimi